(0) produse
Nu aveți articole în coșul de cumpărături.
Produse
Close
    Preferinte
    FiltersFiltreaza
    Cautati

    Puterea jocului - cum ajuta distractia si jucariile la dezvoltarea armonioasa a copiilor

    Puterea jocului - cum ajuta distractia si jucariile la dezvoltarea armonioasa a copiilor

    Pe langa faptul ca este distractiva, joaca este esentiala pentru sanatatea si dezvoltarea armonioasa a copilului. Prin joaca, cei mici descopera lumea din jur si invata lucruri noi, isi dezvolta abilitatile motorii grosiere si fine, memoria, capacitatea de a gandi logic si de a socializa. De la cucu-bau si v-ati ascunselea pana la jucarii Ecoiffier si Monopoly, jocurile si jucariile stimuleaza activitatea cognitiva, dezvoltarea fizica si modul in care un copil prospera si se dezvolta, pregatindu-se pentru viata.

     

    Jocul dezvolta abilitati importante pentru viata

    Exista un raport care explica in ce mod jocul cu parintii sau cu alti copii sta la baza dezvoltarii creierului, a abilitatilor fizice motorii, a coordonarii si a legaturilor sociale armonioase. Studiile arata ca jocul poate imbunatati abilitatile de planificare si organizare a copiilor, de comunicare si de control a emotiilor. In plus, jocul stimuleaza abilitatile lingvistice, matematice si sociale si ii ajuta pe cei mici sa faca fata stresului.

     

    Medicii ar trebui sa dea retete pentru joaca!

    Pentru a ajuta parintii sa constientizeze importanta jocurilor, pediatrii ar trebui sa prescrie retete pentru joaca regulat, la fiecare vizita, pana la varsta de 2 ani. De asemenea, ar trebui sa ii incurajeze pe parinti sa cumpere jucarii educative adecvate varstei si nivelului de dezvoltare a copilului si sa nu renunte niciodata la abordarea invatarii lucrurilor noi prin joaca.

    Invatarea este alimentata optim prin satisfacerea dorintei naturale a copiilor de a se juca. Pe masura ce se implica activ si descopera lumea cu bucurie, cei mici dobandesc abilitati utile pentru viitor, dezvoltandu-si creativitatea si capacitatea de a munci in echipa.

     

    Idei de jocuri de la nastere pana la 6 luni

    In acesta perioada, parintii ar trebui sa foloseasca jocul pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor. Invatarea prin joc incepe cu primul zambet al copilului. Raspunzand printr-un zambet, cel mic se joaca si, totodata, deprinde o abilitate social-emotionala de baza.

    Prin imitarea zgomotelor si a ganguritului bebelusului, parintii pot purta o conversatie cu cel mic. Astfel, il incurajeaza sa vorbeasca si sa se exprime. 

    Aratarea obiectelor interesante cum ar fi jucariile viu colorate sunt o alta forma de joc. Parintii trebuie sa ii lase pe copii sa duca jucariile la gurita pentru a le explora si a descoperi noi texturi.

     

    Idei de jocuri si jucarii pentru perioada dintre 7 si 12 luni

    Este perioada in care parintii trebuie sa se asigure ca cei mici au un mediu sigur pentru a se tari pe burica, a merge de-a busilea si a explora. Acum ar trebui sa ii ofere ocazia sa descopere reactia dintre cauza si efect cum ar fi faptul ca o jucarie scapata din mana cade pe jos. Copilul ar trebui sa aiba la indemana mai multe jucarii potrivite pentru varsta lui, se poate juca cucu-bau cu el si se poate folosi o oglinda pentru a-i arata micutului diverse expresii faciale.

     

    Idei de jocuri si jucarii pentru copii cu varsta intre 1 si 3 ani

    Intre 1 si 3 ani parintii ar trebui sa aleaga jucariile nestructurate, care sa ii incante pe copii sa isi urmeze curiozitatea si creativitatea. Acum i se pot oferi cuburi de construit, recipiente goale, linguri din lemn sau puzzle-uri. Jucariile simple sunt cea mai buna modalitate de a-i sustine creativitatea, iar prezenta si atentia adultilor este esentiala.  

    De asemenea, acum sunt necesare intalnirile la locurile de joaca si jucariile care il incurajeaza sa socializeze. Copiii au nevoie sa isi exploreze corpul prin miscari variate cum ar fi mersul, sariturile sau echilibristica intr-un picior.

    Este varsta la care se pot introduce jucariile si jocurile care implica simularea sau copierea actiunilor celor mari, cum ar fi bautul dintr-o cescuta de ceai, un banc de lucru pentru mesterit, o bucatarie de jucarie pentru gatit, o casuta de gradina, etc. Parintii ar trebui sa citeasca cu cel mic si sa incurajeze jocurile de rol bazate pe aceste povesti. Se poate canta cu copilul si se pot introduce jocuri de masa care nu necesita citire.

     

    Idei de jocuri si jucarii pentru varsta de 4 - 6 ani

    Copilul are nevoie acum de jucarii si jocuri care sa ii stimuleze dorinta de a canta si a dansa, de a spune povesti si a pune intrebari. Parintii ar trebui sa le ofere micutilor spatiu si obiecte pentru a juca diverse scene si povesti imaginate de ei, de a participa la micile treburi gospodaresti si de a interactiona si socializa cu prietenii.

    Este varsta la care copilul trebuie incurajat sa invete miscari noi precum sariturile, balansarea sau catararea si va avea nevoie de jucarii sigure precum o trambulina de gradina sau un castel gonflabil.  

     

    Si nu in ultimul rand, la orice varsta parintii trebuie sa limiteze timpul petrecut in fata tabletelor sau a televizorului, sa interactioneze cat mai des cu cei mici si sa joace cu ei diverse jocuri de masa. Oferindu-i micutului mai multe oportunitati de a se juca, parintii il ajuta sa devina un adult curios, creativ, sanatos si fericit, dotat cu abilitati utile pentru a se descurca cat mai bine in viata.

     

     

    Lasă comentariul tău